Hoppa till: Meny | section menu | main content

kakor.net

recept på goda kakor
Du tittar på: Recept > Nyttiga kakor

Nyttiga kakor:

Andra kategorier:


Ordspråk:

Man får baka med det mjöl man har.


[]

Nyttiga kakor

Äta nyttigt

Idag möter vi många olika matkulturer, och det är inte ovanligt att vi äter en grekisk eller italiensk måltid. När den nya matkulturen kom och fenomenet snabbmat dök upp så mötte även samhället välfärdssjukdomar som diabetes och fetma.
Därför har vi börjat äta nyttigare och vi möter ständigt många olika metoder för hur just du kan gå ner i vikt. Här kommer en presentation utav några av metoder/bregrepp.

GI - GI är en förkortning av Glykemiskt Index, ett index som anger hur fort kroppen förbränner kolhydraterna i det du äter. Ju lägre index maten har, desto längre tid tar det att förbränna maten. Därför kommer du känna dig mätt längre och behöver därför inte äta lika ofta, utan stadiga måltider
utspridda över dagen.

Viktväktarna - Viktväktarna går ut på att du kan äta den mat du gillar och ändå gå ned i vikt. Det handlar bara om hur mycket man äter vad. Genom möten med andra medlemmar och ledare får du lära dig hur du ska kunna genomföra din viktminskning. Dessutom äter du efter ett poängsystem där du räknar points/dag. Du får äta ett visst antal points och viktväktarna
har egna recept som anger hur många points rätten innehåller.

Tallriksmodellen - Tallriksmodellen är ett av dom äldre knepen för att gå ner i vikt. Genom att dela upp tallriken i tre delar och låta en del utgöras av grönsaker, en del av kött/proteiner och en del av kolhydrater såsom potatis, ris eller pasta ska du kunna gå ner i vikt.

Måltidsersättningar - När du vill gå ner i vikt med hjälp av måltidsersättningar byter du ut en eller flera måltider per dag. Istället intar man energi i form av proteindrycker, soppor eller bars. Många av måltidsersättningarna innehåller för lite vitaminer och mineraler, så om man har tänkt att använda sig av måltidsersättningar bör man vara uppmärksam på näringsinnehållet.

Att äta
Det är inte bra att utesluta någon del ur kosten, då de olika ämnena fyller en viss funktion i kroppen. Proteiner används som byggstenar i din kropp. Dessutom bygger proteinerna upp ditt immunförsvar. Vissa proteiner producerar kroppen själv, men de proteiner som kroppen inte kan tillverka tas In genom föda. Fettet utgör en viktig del för att hjärnan ska fungera optimalt. Kolhydrater fungerar också som byggstenar och fyller också funktion som kroppens bränsle. Kolhydraterna har också betydelse för ämnesomsättningen i din kropp. Därtill behöver din kropp också vitaminer, mineraler och vatten för att fungera som den ska.

Vi har länge haft en rädsla för fett, och även på senare tid en rädsla för kolhydrater. Inget av näringsämnena är farligt. Vad det handlar om är hur mycket vi äter av varje sak. Vissa saker kan du äta mer av utan att det har en betydelse för vikten. Andra saker bör man äta mindre av för att inte gå upp i vikt. Du kan äta sötsaker och ändå gå ned i vikt. Det handlar bara om att välja tillfällen och begränsa hur ofta du äter sötsaker. När vi nu på senare tid äter nyttigare har det också kommit mer utbud av nyttigare recept. Därtill också nyttigare kakor och bröd. Eftersom det ligger rätt i tiden att äta nyttigt har vi därför med en del med nyttiga kakor på våran sida. Jag lovar, alla recepten är goda!